Nagyvilág

Trump: Az antiszemitizmust meg kell állítani

Már Hillary Clinton is felszólította az amerikai elnököt, hogy álljon ki és beszéljen az antiszemitizmusról, miután az elmúlt napokban több közösségi házat bombatámadással fenyegettek meg, majd több mint 170 sírt rongáltak meg amerikai zsidó temetőkben.

Trump kedden az MSNBC-nek azt mondta, az antiszemitizmus szörnyű, de véget ér majd, véget kell vetni neki.

A zsidó közösségeinket érő antiszemita fenyegetések szörnyűek és fájdalmasak, és szomorúan emlékeztetnek bennünket arra, hogy van még dolgunk a gyűlölet, az előítélet és a gonoszság gyökereinek kiszakításában

– szögezte le. A múzeumban tett látogatásáról szólva hangsúlyozta: az jelentőségteljes emlékeztető volt arra, hogy “miért kell harcolnunk a vakbuzgóság, a türelmetlenség és a gyűlölet minden megnyilvánulási formája ellen”. Majd hozzátette: “ma, és elnökségem minden egyes napján mindent megteszek azért, hogy az afroamerikaiak és valamennyi amerikai számára valóság legyen a szabadság ígérete.” Az elnök egyúttal ígéretet tett arra is, hogy nemsokára ellátogat a washingtoni Holokauszt Múzeumba.

Jelezte, hogy a faji megosztottság Amerikában nagyon régi jelenség, s – anélkül, hogy részletezte volna – utalt arra, van valami, ami akadályozza a kigyógyulást ebből.

Néha javul a helyzet, azután megtorpan, de mi azt akarjuk, hogy jobb legyen, és ezért egységesek legyünk, összefogjunk

– fogalmazott.

Trump elnökhöz csatlakozott az antiszemitizmus elítélésében Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke is, aki Twitter-bejegyzésben szögezte le: “Az antiszemitizmus bármilyen formájában rémisztő, és arra bátorítom a hatóságokat országszerte, hogy vegyék komolyan ezeket a fenyegetéseket.”

Twitter-bejegyzésben emelt szót az antiszemita fenyegetések ellen Trump zsidó hitbe betért lánya, Ivanka is, aki azt hangsúlyozta, “az Egyesült Államok a vallási türelem elvére épült”. Ivanka Trump leszögezte: “Meg kell védenünk imaházainkat és vallási központjainkat.”

(Independent, MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.