Nagyvilág

Ízesen megfenyegette a kilépő briteket Juncker

Baromi nagy válságként írta le a Brexitet az Európai Bizottság elnöke, aki szerint megfizetnek döntésükért a britek.

Az Európai Unióból történő kilépés Nagy-Britannia számára nem jelent majd alacsonyabb költségeket, éppen ellenkezőleg, London borsos árat fog fizetni ezért – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a belga parlament keddi plenáris ülésén Brüsszelben.

Juncker szerint nehezek lesznek és éveket vesznek majd igénybe a kilépési tárgyalások, amelyek során az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának jövőbeli kapcsolatukról közös nevezőre kell jutniuk. ahogy fogalmazott:

A Brexit olyan válságot jelent, ami mindannyiunkat érint.

Szerinte a kilépésnek a legkevesebb ellenségeskedés mellett kell megtörténnie, nem megfeledkezve arról, hogy a kontinens sokat köszönhet Nagy-Britanniának. Ugyanakkor nem szabad oktalannak sem lenni: akik a belső piac előnyeit élvezni szeretnék, tiszteletben kell tartaniuk az unió alapértékeit, köztük a szabad munkavállalás biztosítását is.

Uniós források szerint Nagy-Britannia érvényben lévő kötelezettségvállalásai miatt Londonnak mintegy 60 millió eurót (18,6 milliárd forint) kellene fizetnie az Európai Unió költségvetésébe.

A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Theresa May brit miniszterelnök októberben arról tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusában bejelenti a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik