Nagyvilág

Bíró tiltotta meg a teherbe esést egy drogfüggő nőnek

Bíró tiltotta meg egy négygyermekes anyának, hogy teherbe essen, amíg nem bizonyítja, hogy alkalmas a szülőségre, mégpedig azzal, hogy visszakapja kiskorú fia felügyeleti jogát. Brandy F.-től, a New York-állambeli Rochersterben élő, kábítószerfüggő prostituálttól gondatlan veszélyeztetés miatt, korábban az összes gyermekét elvették.

Patricia Gallaher, Monroe megyei családjogi bíró azt mondta, minden évben legalább fél tucat, látszólag kedves pár áll előtte, akik a heroinfüggőségük miatt nem csak a saját életüket dobják el, de a gyermekeikét is tönkre teszik.

A december 27-én hozott döntés óta nyugdíjba vonult bírónő azt mondta, nem gondolja, hogy a rendelete miatt Brandy F.-nek rögtön börtönbe kellene kerülnie, ha mégis teherbe esik, de azt sem tisztázta, hogy akkor mi történne ehelyett.

Nem ez az első eset, hogy egy amerikai bíró a gyermekvállaláshoz fűződő alkotmányos alapjog határait feszegeti.

Legutóbb, 2004-ben egy ugyancsak Monroe megyei bíró tiltotta meg egy hajléktalan, drogfüggő párnak a gyermeknemzést mindaddig, amíg visszanyerik mind a hét gyermekük felügyeleti jogát. A döntést a felsőbb bíróság megsemmisítette.

Tim Donaher, a Brandy F. mellé hivatalból kirendelt ügyvéd is azt mondta, hogy védence alkotmányban rögzített jogait sérti a teherbe esést korlátozó döntés, ezért fellebbezni fog.

(via CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik