Nagyvilág

Szabadon engedték a férfit, aki lefejezett egy utast egy távolsági buszon

A kanadai hatóságok szerint már nem jelent veszélyt a társadalomra a skizofréniában szenvedő férfi, aki evett is áldozata húsából.

Teljesen visszakapta szabadságát egy skizofréniában szenvedő kanadai férfi, aki 2008-ban halálra késelt, majd lefejezett egy 22 éves férfit egy kanadau távolsági buszon, majd evett áldozata húsából – jelentette a helyi sajtó. Will Bakert – aki névváltoztatása előtt Vincent Li néven volt ismert – betegsége miatt nem lehetett börtönbe zárni, és  az egész Kanadát megrázó brutális gyilkosság óta pszichiátriai kezelés alatt állt. Ami a szakértők szerint elég sikeres volt ahhoz, hogy szabadon élhessen.

Baker Edmonton városából utazott Winnipegbe 2008 július 30-án a Greyhound Canada távolsági buszán, amikor este teljesen váratlanul előkapott egy kést, és rátámadt a mellett ülő Tim McLeanre. A 22 éves áldozatát több tucatszor megszúrta, majd levágta fejét, és azt meglóbált a közben félreállt buszról lemenekült utastársaknak.

A támadást azért hajtotta végre, mert azt hitte, isten parancsára cselekszik. „Isten hangja azt mondta neki, hogy McLean a gonosz megtestesülése, és meg akarja őt ölni” – mondta el 2009-es tárgyalásán az őt kezelő pszichiáter. Baker azt hitte, hogy áldozata képes lesz visszatérni az életbe, ezért elkezdte feldarabolni a holttestet, a darabokat pedig szétszórta a buszban, ahova bezárták, hogy ne tudjon elmenekülni.

Miután a rendőrök elfogták, a buszban bezacskózva találták meg McLean testrészeit, míg orrára, füléra és nyelvéra Li zsebeiben bukkantak rá. Az áldozat szemeit és szívének egy részét soha nem találták meg, mert azokat minden bizonnyal Baker megette.

Bakert elmeállapota miatt nem lehetett bűnösnek nyilvánítani a gyilkosság miatt, és pszichiátriai kezelésre ítélték. Egy ideig egy elmegyógyintézetben élt, majd az eltelt évek alatt egyre nagyobb és nagyobb szabadságot kapott, és tavaly novemberben már saját lakásba költözhetett.

A mostani döntéssel már teljes szabadságot kapott: egyebek mellett mostantól már nem kell orvosi felügyelet alatt állnia, és csak rajta múlik, hogy beveszi-e a gyógyszereit, amivel kordában lehet tartani skizofréniáját, és már nem köteles közölni orvosaival, ha elköltözik.


McLean anyja, aki erősen ellenezte Baker szabadon engedését, nem kommentálta a döntést. Csak annyit írt Facebook-oldalára, hogy „nem találok szavakat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik