Nagyvilág

Összeverekedtek a képviselők a dél-afrikai parlamentben – videó

Összeverekedtek a képviselők csütörtökön a dél-afrikai parlamentben, amikor Jacob Zuma elnök évértékelő beszédébe fogott, majd a két fő ellenzéki párt elhagyta a fokvárosi törvényhozás épületét.

Zuma kénytelen volt beszédét több mint egy órával elhalasztani, mivel az ellenzéki szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF)  vörös ruhákba öltözött képviselői folyamatosan félbeszakították az ülést közbekiabálásaikkal. Szerintük a több korrupciós botrányban érintett dél-afrikai elnök nem méltó arra, hogy a törvényhozásban felszólaljon.

A képviselők Zumát gengszternek, gazembernek és bűnözőnek nevezték.

Végül a biztonsági őröknek kellett az EFF-képviselőket kivezetni az ülésteremből, míg az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) tagjai önként vonultak ki.

A dél-afrikai elnököt ezt megelőzően azért bírálta az ellenzék, mert több mint 400 katonát mozgósított arra, hogy a beszéde alatt fenntartsák a rendet. Az EFF “hadüzenetnek” nevezte az intézkedést.

A sorozatos korrupciós botrányokba keveredett államfő ügyében tavaly márciusban az ország alkotmánybírósága úgy határozott, hogy Zumának saját vagyonából vissza kell fizetnie a magánrezidenciájára fordított közpénz egy részét.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik