Nagyvilág

Megöltek hat vöröskeresztest Afganisztánban

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hat afgán alkalmazottját megölték szerdán fegyveres támadók, gyaníthatóan az Iszlám Állam tagjai Afganisztán északi részén.

A vöröskereszt két további munkatársa eltűnt a Dzsauzdzsán tartományban történt támadásban, közölte Thomas Glass, az ICRC szóvivője, hozzátéve, hogy nem tudják biztosan, kik voltak az elkövetők.

A szervezet alkalmazottai éppen segélyt szállítottak a sok halálos áldozattal járó erős havazás és lavinák sújtotta térségbe, amikor a konvojukat támadás érte.

Dzsauzdzsán tartomány kormányzója úgy nyilatkozott, hogy az Iszlám Állam “nagyon aktív” a régióban, így gyaníthatóan ennek a csoportnak a tagjai ölték meg a segélyszervezet munkatársait.

A helyi rendőrség közölte, hogy keresik a vöröskereszt két eltűnt munkatársát.

Nemrég a vöröskereszt egy spanyol alkalmazottja visszanyerte szabadságát Észak-Afganisztánban, miután még decemberben ismeretlen fegyveresek elrabolták és több hétig fogva tartották.

Az ICRC egy közelmúltban kiadott közleményében kiemelte, hogy a romló biztonsági helyzet sokszor megnehezíti a segélyek célba juttatását Afganisztán több régiójában.

(BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik