Nagyvilág

Turistaként érkezett Párizsba a machetés merénylő

A katonákra támadó férfira négy lövést adtak le, de már túl van az életveszélyen, így kihallgathatják majd.

Szombaton újra kinyitott a párizsi Louvre múzeum, azután, hogy pénteken egy machetével felfegyverkezett férfi támadt az épület előtt álló katonákra. A katonák nem szenvedtek életveszélyes sérülést, a merénylőre viszont négy lövést adtak le. A párizsi ügyészi hivatal tájékoztatása szerint már ő is túl van az életveszélyen, javul az állapota.

Francois Hollande francia államfő azt mondta: nincs kétség afelől, hogy terrorcselekményről van szó, amint lehet, a támadót ki fogják hallgatni.

Az egyiptomi belügyminisztérium egyik tisztviselője szombaton közölte: a támadó a 28 éves egyiptomi Abdullah Reda Refaie al-Hamahmy. Nincs nyoma annak, hogy tagja lett volna bármilyen fegyveres szervezetnek, sem annak, hogy politikai tevékenysége lett volna, vagy bűncselekményt követett volna el.

Francois Molins párizsi ügyész azt mondta: a gyanúsított feltehetően az Egyesült Arab Emirátusokban élt, és január 26-án turistavízummal érkezett a francia fővárosba. Egy helyi fegyverboltban két katonai machetét vásárolt, és több mint félmillió forintnyi összeget fizetett szállásáért a Champs-Elysées közelében.

Egy dubai hírtelevízióban a merénylő apja azt mondta: sokkolták a történtek, szerinte a fia egy átlagos fiatalember, házas és héthónapos gyermeke van. Szerinte a támadást a francia kormány találta ki, hogy igazolják, miért lőtték le Hamahmy-t, aki nem sokkal az összecsapás előtt egy fotót küldött neki, amin az Eiffel-toronynál áll.

Elmondta azt is, hogy a merénylő bátyját, aki a dubai egészségügyi minisztériumban dolgozik, több órán át hallgatták ki a helyi hatóságok. A család Egyiptomban élő tagjait is kihallgatták péntek este az ottani hatóságok. (AP, Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik