Nagyvilág

Trump összepusziltatná az államot és egyházat

Röhejes, hogy az egyházak nem állhatnak be pártok vagy jelöltek mögé, legalábbis Putyin szerint. Egy fél évszázados jogszabályon változtatna ezért.

Fura ország Amerika: velünk ellentétben ott nem az állam támogatja az egyházakat, hanem az egyházak támogathatják az állampártot. Persze ez még nincs százszázalékosan így, de Donald Trump új amerikai elnök ezt szeretné elérni, így törölné a Johnson-féle alkotmánykiegészítést – írja az Independent.

Még Lyndon B. Johnson szenátor (és későbbi elnök) javaslata volt 1954-ben a jogszabály, ami tiltotta az egyházaknak, hogy politikai pártokat és/vagy jelölteket támogassanak vagy ellenezzenek. Magyarán ezzel atombiztosnak tűnt az állam és egyház szétválasztása. Trump azonban közölte, szeretne

megszabadulni tőle és totálisan lerombolni a kiegészítést.

Trump a Nemzeti Imareggelin – ahol még magyar résztvevő is volt – jelentette be határozott szándékát. Azzal érvelt, hogy már Thomas Jefferson, az egyik alapító atya is azt kérdezte, vajon egy állam szabadságjogai biztosíthatók-e úgy, ha nincs benne az alkotmányban, hogy e jogok Istentől származnak. És hogy mindenki, még a “hit képviselői is” szabadon nyilváníthassanak véleményt.

Hozzátette, most az egész világon fenyegetve vannak azok, akik szabadon szeretnék gyakorolni a hitüket. Trump azt mondta, ő ezt is helyre akarja állítani, ez lesz az egyik célja, “itt az idő, amikor egy kissé kemények leszünk majd” – jelentette ki. Természetesen az Iszlám Állam más felekezetek elleni tetteit emelte ki.

Nem véletlen a mostani bejelentés, mivel a Republikánus Pártot a konzervatív keresztény egyházak eléggé támogatják. Trump nekik kedvezve olyan lépést is tervez, hogy a házasságot egy férfi és egy nő egyesülésének nyilvánítsa, hogy az ember nemét a biológiai, anatómiai vagy genetikai jellemzők határozzák meg, illetve az emberi élet a fogantatással kezdődik (tehát az abortusz bűn). Tehát Trump a szabadság nevében akarja a szabadságot kurtítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik