Nagyvilág

Trumpot nem hatják meg a kritikák, mert a “rossz embereket” távol kell tartani

Az amerikai elnök szerint a hét muzulmán többségű országból való beutazások korlátozására  vonatkozó dekrétum lényeg az,  hogy általa "rossz embereknek" nevezett személyek ne léphessenek be az Egyesült Államokba. Donald Trump újabb Twitter-üzenetben reagált a rendeletével kapcsolatos vitákra.

Az AP hírügynökség által szerdán ismertetett üzenetben Trump úgy fogalmazott: nem érdekli, hogy mit tartanak az elnöki rendeletről, az abban foglaltak – szavai szerint – tilalmat jelentenek. Az amerikai elnök a tilalom elnevezésével kapcsolatos vitákat illetően kijelentette:

Mindenki azon vitatkozik, hogy ez tilalom-e vagy sem. Hívják, aminek akarják, a múlt héten elfogadott rendelet lényege, hogy az országba (rossz szándékokkal) igyekvő rossz embereket távol tartsák az Egyesült Államoktól.

Trump kitartott azon döntése mellett, hogy a rendeletről nem figyelmeztették előre az Egyesült Államokba utazókat.

A többiek szerint nem tilalom, csak szünet

John Kellyi belbiztonsági miniszter szerint a dekrétum nem beutazási tilalmat jelenet, hanem egyfajta átmeneti szünetet, ami lehetővé teszi a kormánynak, hogy jobban felülvizsgálhassa a jelenlegi menekült- és vízumellenőrzési rendszert. Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára szerint sem tilalomról van szó.
Az amerikai elnök szombaton újságíróknak azt mondta: nem muszlimellenes intézkedésről van szó, hanem az Egyesült Államok biztonságának védelméről és az ehhez kidolgozandó szigorú szabályokról.

Vasárnap Twitter-üzenetben szögezte le:

országunknak erősen védett határokra és különleges ellenőrzésre van szüksége, MOST. Nézzük csak meg, mi történik Európában és valójában az egész világon – szörnyűséges rendetlenség.

Hozzátette:

a Közel-Keleten nagy számban végeztek ki keresztényeket, nem engedhetjük meg, hogy ez a borzalom folytatódjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik