Nagyvilág

Trump azonnal felmentette a vele ellenkező minisztert

Az igazságügyi tárca ideiglenes vezetője nyíltan szembement a beutazást tiltó elnöki rendelettel.

Donald Trump hétfő este azonnali hatállyal felmentette Sally Yates ideiglenes igazságügyi minisztert, mert nem volt hajlandó védelmébe venni azt a rendeletet, amellyel az elnök hét ország állampolgárainak beutazását függesztette fel az Egyesült Államokba.

Yates kétségbe vonta a rendelet erkölcsösségét és jogszerűségét, és leszögezte, hogy az elnöki rendelet miatt indított bírósági perekben a minisztérium jogászai nem érvelhetnek Trump döntése mellett. „Azért vagyok felelős, hogy a minisztérium bíróságokon képviselt álláspontja összhangban legyen intézményünk magasztos kötelességével, az igazságosság állandó keresésével és az igazság melletti kiállással” – közölte a tárca munkatársainak küldött körlevélben az igazságügyi miniszter.

Az amerikai igazságügyi tárca élén azért áll ideiglenes vezető, mert a posztra kiszemelt Jeff Sessions meghallgatása még tart. Yates felmentése után Trump Dana Doente virginiai ügyészt bízta meg az igazságügyi miniszteri feladatok ellátásával, aki azonnal le is tette az esküt.

Sessions meghallgatása egyébként várhatóan kedden már lezárul, és ezt követően a szavazásra is sor kerül. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik