Nagyvilág

Veronai buszbaleset: Még életveszélyes állapotban a kinti sérültek

Műsort szentelt egy veronai tévé is a szörnyű balesetnek, helyi rendőrök és tűzoltók beszéltek a látottakról. Sokan sokféle következtetést levontak a balesetből, de úgy tűnik, nem volt gond a busz kerekeivel. A DNS-vizsgálatok a jövő héten hozhatnak eredményt.

Az áldozatok és a veronai kórházban ápolt súlyos sérültek azonosítása még nem zárult le – értesült az MTI pénteken. A múlt heti olaszországi buszbalesetben elhunyt 16 áldozat, valamint a veronai Borgo Trento kórházban kezelt két súlyos sérült pontos azonosítása még folyamatban van. A családtagoktól vett DNS-minták vizsgálata egy milánói laboratóriumban zajlik, és előreláthatóan jövő héten zárul le. Ezután az olasz hatóságok engedélyezhetik az áldozatok hazaszállítását.

A két súlyos beteg állapota stabilizálódott, de továbbra is életveszélyes. Folyamatos megfigyelés alatt állnak, egyelőre nem szállíthatók

– nyilatkozta Giovanna Ghirlanda a kórházkomplexum orvos igazgatója. A L’Arena veronai napilap tévéje csütörtök este külön műsort szentelt a buszkatasztrófának. Egy megrázó videofelvétel – amit a baleset helyszínén lévő felüljáró kamerája rögzített – az autóbuszból felcsapó lángokat és a megálló autósok elkeseredett reakcióit mutatja. A videót az olasz rendőrség is közölte a honlapján.

Mély nyomot hagyó tragédia

A műsorban részt vevő Girolamo Lacquaniti, a közúti rendőrség parancsnoka kijelentette, hogy ilyen súlyos balesetet még az olasz közutakon szolgáló kollégák közül sem láttak sokan.

Azon az éjszakán a túlélő fiatalok nem akarták elhinni, hogy barátaik meghaltak. Ezek olyan tragédiák, amelyek mély nyomot hagynak

– mondta a rendőrparancsnok. Hozzátette, a baleset éjszakáján az ügyeletes ügyész, a csendőrség és az idegenrendészet területi parancsnoka is hivatalában maradt, Verona minden hatósága megmozdult. Elmondta, hogy annak a magyar autóbusz mögött haladó szlovák kamionsofőrnek a visszaemlékezését, miszerint a busznak kerékproblémái voltak, semmi nem támasztja alá. “Nincs műszaki hibára utaló jel, és a tűz nem volt azonnali” – jelentette ki Girolamo Lacquaniti.

A helyszínre sietett legelső tűzoltócsapat parancsnoka elmondta, hogy megérkezésükkor a sztrádán bolyongó embereket találtak, sérülteket, sokk hatása alatt levőket, “ahogy meglátták a tűzoltójelzéseket, segítséget kértek”. A tűzoltók nyolc perc alatt értek a helyszínre, és jó lenne, ha Veronának ezen a keleti részén is nyitnának egy tűzoltókaszárnyát a még gyorsabb beavatkozáshoz. A parancsnok kijelentette, azt még nem tudták megállapítani, miért gyulladt ki a jármű, de a busz könnyen lángra kapott, a műanyag ülések, padlószőnyegek és poggyászok is gyorsan égtek.

Elaludhatott a sofőr

Gianluca Rossato alvással foglalkozó szakorvos elmondta, hogy a sofőr feltételezett reakcióhiánya, valamint az, hogy a busz jobbra tért le az útról, tipikus jelei a volánnál való hirtelen elalvásnak. Stefano Zaninelli, a veronai tömegközlekedési vállalat vezérigazgatója az éjszakai vezetés veszélyességéről beszélt, megjegyezve, hogy csoportos utak esetén gyakran választják ezt a szállodai költségek megtakarításáért.

Egy Veronában élő magyar nő, aki a baleset után önként részt vett a magyar diákok és kísérőik segítésében, Facebook-oldalán olasz nyelvű üzenetben mondott köszönetet a veronai rendőröknek, példamutatónak nevezve az olasz hatóságok tagjainak szolgálatát és emberi magatartását. A köszönetet az olasz média is közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik