Nagyvilág

Tüntetést szerveznek Zuckerberg ellen Hawaiin

Hatalmas haragcunamit szabadított magára Mark Zuckerberg, amikor úgy döntött, hogy több száz hawaii ember ellen indít birtokjogi pereket a Kauain fekvő ingatlanja miatt. A Facebook alapítójának dühödt szomszédai most demonstrációt szerveznek ellene.

Zuckerberg még 2014-ben fizetett majdnem 100 millió dollárt a 700 holdas (kb. 283 hektáros), tengerparti területért. Csakhogy a telek bizonyos részeivel kapcsolatban az őslakosok leszármazottainak tulajdonosi követeléseik vannak.

Az 1850-es Kuleana törvényre hivatkoznak, ami először adott jogot a helyieknek, hogy sajátjukként tekintsenek a földre, amelyiken éltek. A kérdéses terület Zuckerberg birtokának töredéke: 14 parcelláról, vagyis a 700-ból csak valamivel több, mint 8 holdról van szó. Az ügyről szóló hírekben sehol sem említik, hogy a kérdéses telkek hol helyezkednek el pontosan, csak azt, hogy Zuckerberg birtokán belül.

A XIX. századi törvény viszont a parcellák eredeti tulajdonosainak, és az összes családtagjuknak jogot ad arra, hogy használják a területet, vagyis bemenjenek Zuckerberg magánbirtokára. A Facebook vezérének három cége ellenük indított el hét peres eljárást december végén.

Az ügy tavaly június végén vált igazán botrányossá, amikor munkások jelentek meg Kauain és elkezdtek egy kétméteres falat építeni Zuckerberg birtoka köré. Az építők azt mondták, hogy csak a közeli autópálya és utak zaját akarják kizárni.

A helyiek, Joe Hart vezetésével tüntetést szerveznek: a fal mentén fognak felvonulni. Hart, akinek hibiszkuszfarmja van a szigeten azt mondja, az emberek nagyon csalódottak, és dühösek. Azt mondja, a Zuckerberg által felbérelt biztonsági csapat folyamatos megfélemlítéssel próbálja távol tartani a helyieket a közstrandoktól és azoktól az ösvényektől, amik a birtokra vezetnek.

Mark Zuckerberg kedden közleményt adott ki, amiben közölte, hogy visszavonja a pereket, ha kérdéses telkek tulajdonosai hajlandók a legmagasabb ajánlatot tevőnek eladni azokat. Hart viszont azt tervezi, hogy január 28-tól kezdődően minden szombaton megszervezi a demonstrációt a falnál mindaddig, amíg Zuckerberg nem ül le személyesen egyeztetni az érintettekkel.

(via Business Insider)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik