Nagyvilág

Leégett egy komplett város a chilei futótűzben

A november óta fékezhetetlenül tomboló futótűz felemésztette Santa Olga községét, a halálos áldozatok száma pedig elérte a tízet – közölték a hatóságok csütörtökön.

A lángok elpusztították a postát, az óvodát és körülbelül ezer házat a chilei fővárostól 360 kilométerre fekvő városban. Hatezren sértetlenül elmenekültek a tűz elől.

Rendkívül súlyos horrorszituáció, egy rémálom, aminek sosincs vége

– fogalmazott Carlos Valenzuela, a szomszédváros Constitucion polgármestere.

Galéria
Fotó: Getty Images Hungary

A tűz az ország középső és déli részén tombol, köszönhetően az erős szélnek, a melegnek és a hosszú ideje tartó szárazságnak. A nap 24 órájában próbálják visszafojtani a lángokat a tűzoltók, eddig sikertelenül.

Egyes településeken a védőfelszereléssel nem rendelkező lakók saját maguk vették fel a harcot a tűzzel, kétségbeesetten harcolna otthonukért, gyakran üvegekből locsolják a vizet a tűzre.

Michelle Bachelet chilei elnök szükségállapotot rendelt el az országban és nemzetközi segítséget kért. Az ország legjelentősebb erdőkatasztrófájaként beszélt az elmúlt hónapok eseményeiről.

Szerdán az Egyesült Államokból egy Boeing 747-400 típusú repülőgép érkezett Chilébe. A világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe 73 ezer liter víz tárolására képes. Bachelet csütörtökön a Twitteren bejelentette, Oroszországból is érkezik egy légijármű a tűz megfékezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik