Nagyvilág

Bringával ütnék ki Bécsből a teherautókat

Bő egy évtized múlva eltűnnének Bécsből a füstölgő teherautók, és az álmok szerint a szállítások negyedét bringával végeznék.

Anyagilag is támogatná a bécsi városvezetés azt, aki speciális teherbiciklin szállítana a jövőben gépkocsik helyett – közölte a város külképviseleti irodája. Azt írják, amellett, hogy a bécsiek a szabadidejükben már sokat kerekeznek, jó lenne, ha minden mást is biciklivel intéznének.

Ezért márciustól támogatják a magánemberek és kisvállalkozások teherbringa-vásárlását akár 800-1000 euróval.

A szabály az, hogyha egy család vesz teherbringát (angolosan cargobike-ot), akkor a városháza a bringa árának felét kifizeti. Elektoromos bringánál a magasabb a plafon. Előre is be lehet nyújtani a kérvényeket, de utólag is, három hónapig. Van persze feltétel is: két évig kell használni a biciklit, addig nem szabad eladni.

Összesen 200 ezer eutó tett félre erre Bécs.

A praktikusságot emlegetik, a teherbringával el lehet menni bevásárolni, elhozni a gyereket az oviból, vagy épp elmenni bringával. Bécs nagy célja, hogy 2030-ig széndioxid-kibocsátás nélkül működjön a belső szállítmányozás. Ebben szerepük lehet a teherbicajoknak is. Egy német tanulmány szerint a napi szállítási feladatok 23 százalékát meg lehet oldani egy városban biciklivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik