Nagyvilág
WASHINGTON, USA - January 18: South Carolina Governor Nikki Haley testifies before the Senate Foreign Relations Committee during her confirmation hearing where they are considering President-elect Trumps nomination of Gov. Haley as the U.S. Representative to the United Nations in Washington, USA on January 18, 2017. Samuel Corum / Anadolu Agency

Trump szöges ellentétét küldi az USA az ENSZ-be

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 08:08

Ritka eset: a republikánusokat és demokratákat is meggyőzte a külpolitikában teljesen járatlan dél-karolinai kormányzó, aki odapörkölne az oroszoknak és védené az emberi jogokat.
Korábban a témában:

Az amerikai szenátus kedd este megszavazta Nikki Haley dél-karolinai kormányzó jelölését az ország ENSZ-nagyköveti posztjára. A kormányzót elsöprő többséggel, 96:4 arányban szavazták meg a szenátus plenáris ülésén.

Haley indiai bevándorlók lánya, és mielőtt Dél-Karolina republikánus kormányzójává választották, üzletasszony volt. Noha híján van a külpolitikai tapasztalatnak, mindkét párt szenátoraira mély benyomást gyakorolt álláspontjával.

Oroszországgal szemben szigorú politikát ígért, dicsérte az Egyesült Államok nemzetközi szövetségeseit, a NATO-t, és azt feszegette, hogy egyes országok, például a Fülöp-szigetek, miképp sértik meg az emberi jogokat.

Szenátusi meghallgatásakor Haley azzal érvelt, hogy nem jártas ugyan a külpolitikában, de kormányzóként széleskörű tapasztalatokra tett szert abban, hogy miként kell tárgyalni, megállapodni, koalíciókat és szövetségeket kötni, és ez mind olyan tudás, amely közvetlenül hasznosítható lesz a világszervezetben is. Hozzátette, azon lesz, hogy az ENSZ prioritásait összhangba hozza az Egyesült Államokéival.

Ben Cardin, a külügyi bizottság tagja, marylandi demokrata szenátor azt mondta a szenátusi szavazás előtt, hogy “rám különösen nagy hatást gyakorolt hozzáértésével, ahogyan Dél-Karolina kormányzójaként ellátta feladatát”.

Haley kinevezése ellen csak négy demokrata szenátor voksolt, egyikük, a delaware-i Chris Coons például azért, mert a kormányzónak nincs külpolitikai tapasztalata. “Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozíciója olyan széleskörű hozzáértést igényel nemzetközi ügyekben, hogy nem olyasvalakit kell kinevezni, aki menetközben tanulja a szakmát” – jelentette ki Coons.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.