Nagyvilág

Trump maradásra kérte az FBI igazgatóját

James Comey-t még Barack Obama nevezte ki három éve.

Donald Trump maradásra kérte az FBI igazgatóját, James Comey-t – tudta meg a The New York Times. A lap az FBI munkatársaitól származó információkra hivatkozva közölte: Comey a felkérésre igent mondott.

A választási kampány idején Trump többször bírálta Comey-t, mert nem emelt vádat Hillary Clinton ellen az email-botrány kapcsán, amikor kiderült, hogy Clinton külügyminiszterként saját email-fiókját használta. A novemberi elnökválasztás után Donald Trump úgy nyilatkozott, hogy még nem döntötte el, felkéri-e lemondásra az FBI-igazgatót.

Amikor azonban január elején Comey egy hírszerzői tájékoztató alkalmával a Trump Towerben járt, az akkor még beiktatás előtt álló elnök már reményét fejezte ki, hogy az igazgató a posztján marad. Múlt szerdán pedig Comey már tényként közölte munkatársaival, hogy marad az FBI élén.

Az amerikai szövetségi törvények értelmében az FBI igazgatóját tíz évre nevezik ki, hogy megbízatása több kormányzati cikluson átíveljen, biztosítva a politikai függetlenséget. Comey-t – aki George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztérium munkatársa volt – Barack Obama nevezte ki 2013-ban az FBI élére.

A The New York Times információit sem a Fehér Ház, sem a Szövetségi Nyomozó Iroda nem kívánta megerősíteni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik