Nagyvilág

Oroszország, Irán és Törökország együtt garantálja a szíriai tűzszünet betartását

A szíriai ellenzék elégedetlen a megállapodással, szerintük az Irán szerepvállalását legitimálja.

Oroszország, Irán és Törökország megállapodott arról, hogy közös mechanizmust hoznak létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére. Az asztanai béketárgyalások második napján nyilvánosságra hozott zárónyilatkozat szerint „befolyásukat latba vetve” garantálják majd a tűzszünet betartását.

Az orosz, iráni és török kormány támogatja a fegyveres ellenzéki csoportok részvételét az ENSZ égisze alatt folytatandó, február 8-ra kitűzött genfi béketárgyaláson – áll a dokumentumban. Támogatásukról biztosították  az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát is, amely a szíriai megbékélést célzó politikai átmenet ütemtervére, a béketárgyalásokra és tűzszünetre vonatkozik.

A közlemény leszögezi: a szíriai válságnak nincs katonai megoldása.

A Reuters egy neve elhallgatását kérő szíriai ellenzéki képviselőtől úgy értesült: az Aszad-rezsimmel szembenállók nem elégedettek a zárónyilatkozattal, amely szerintük legitimálja Irán szerepét a konfliktusban. Rámutatott: a síita Irán több olyan műveletet irányít Szíriában, amely vérontáshoz vezetett, és amely miatt ezrek kényszerülnek elmenekülni.

Egy másik ellenzéki azt nehezményezte, hogy Törökország nem volt elég hatékony a tárgyalásokon, és nem tudott érvényt szerezni a felkelők álláspontjának. A törökök több felkelőszervezetet is támogatnak Szíriában, míg Oroszország és Irán a damaszkuszi kormányt segíti a harcokban.

Ugyanakkor Oroszország, Törökország és Irán megerősítette elkötelezettségét Szíria egysége mellett, valamint azt, hogy készen állnak a terrorizmus elleni közös fellépésre. A dokumentum felszólítja az ellenzéket, hogy határolódjanak el a terrorszervezetektől, köztük az al-Kaidához köthető Dzsabhat Fatah as-Sámtól, amellyel több lázadócsoport is törékeny szövetségben áll.

A TASZSZ arról számolt be, hogy az ellenzék képviselői meghívást kaptak Moszkvába január 27-re. A tervezett moszkvai megbeszélések célja egy egységes ellenzéki küldöttség felállítása – mondta erről az orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik