Nagyvilág

Nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakétát tesztelt Pakisztán

A 2200 kilométeres hatótávolságú rakétával folytatott kísérlet sikeres volt az ázsiai ország hadserege szerint.

Pakisztán sikeresen tesztelt egy 2200 kilométeres hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakétát, amit nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni – jelentette be az ázsiai ország hadserege. Hozzátették: az Ababíl nevű rakéta egyszerre több robbanófejet is képes nagy pontossággal célba juttatni.

A cél az elrettentés: azt mondták, „biztosítani kívánják a pakisztáni ballisztikus rakéták túlélését az egyre fejlettebb térségbeli rakétavédelmi környezetben”.

Pakisztán ebben a hónapban már másodszor tesztelt rakétát, január 8-án a 450 kilométeres hatótávolságú Bábur-3-mal hajtottak végre sikeres kísérletet tengeralattjáróról indítva.

Pakisztán a szomszédos Indiával együtt atomhatalomnak számít, mindketten dinamikusan fejlődő nukleáris arzenállal rendelkeznek. A két ország között jelenleg feszült a helyzet egy tavaly szeptemberi kasmíri támadás miatt, amelyben 19 indiai katona vesztette életét. Újdelhi szerint a merényletet Pakisztán által támogatott iszlamisták követték el, Pakisztán viszont tagadja a vádat. (MTI, a fenti kép illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik