Nagyvilág

Népszavazással akadályozná meg a román elnök a korrupció elsikálását

Iohannis szerint a kormánykoalíció nem erre kapott felhatalmazást a választóktól.

A román elnök bejelentette, hogy népszavazást készül kiírni az új kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében. Klaus Iohannis élesen bírálta a decemberi választáson győztes szociáldemokrata-liberális koalíciót, amelynek szerinte legfőbb gondja választási ígéreteik teljesítése helyett, hogy megakadályozzák a korrupt politikusok felelősségre vonását.

Az államfő szerint a kormány most csökkenteni akarja a visszaélések büntethetőségét. Felidézte, hogy a kezdeményezést és annak sürgősségi rendelettel való elfogadását felháborítónak tartó emberek az utcára vonultak, és képtelenségnek nevezte, hogy a szociáldemokrata párt elnöke a tüntetést a bányászjáráshoz hasonlította.

Klaus Iohannis kijelentette: a PSD-ALDE koalíció arra kapott választói felhatalmazást, hogy fizetés- és nyugdíjemelésről, a gazdasági fejlődésről szóló választási ígéreteit teljesítse. Mivel megválasztásuk után tették a közbeszéd témájává a büntetőjog megváltoztatását, az elnök szerint

ebben az ügyben is szembe kell nézniük a választók akaratával.

Úgy vélte, a népszavazás túlmutat a büntetőjog módosításán, a választóknak arról kell dönteniük, hogy a jogállamhoz ragaszkodó, a többi európai nemzettel egyenrangú, erős nemzetként, vagy a félmegoldásokkal megelégedő, megfélemlíthető és meghunyászkodó nemzetként akarnak-e élni. Leszögezte: feddhetetlen politikusok által vezetett, büszke és erős nemzetet akar.

Iohannis népszavazási kezdeményezését a parlamentnek is véleményeznie kell, de meg nem akadályozhatja azt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik