Nagyvilág

Merkel visszafogottan értékelte Trump beiktatási beszédét

Az Európai Néppárt frakcióvezetője viszont európai választ helyezett kilátásba az amerikai bezárkózásra.

Angela Merkel a közös szabályok és értékek jelentőségét hangsúlyozta szombaton Donald Trump beiktatási beszédére reagálva.

A német kancellár a baden-württembergi Schöntalban pártja, a Kereszténydemokrata Unió tartományi szervezetének vezetőségi ülése után, sajtótájékoztatóján azt mondta: az Egyesült Államok 45. elnöke a beiktatási beszédében is „világossá tette meggyőződéseit”, amelyekhez német részről két megjegyzést lehet fűzni.

Az egyik az, hogy mindenkinek az a legjobb, ha az együttműködés „közös szabályokon és közös értékeken alapul” a gazdaság és a kereskedelem nemzetközi rendszerében, és ha a védelem területén és a szövetségesi viszonyokban mindenki teljesíti hozzájárulását.

A másik pedig az, hogy „a transzatlanti viszony nem lesz kevésbé fontos a következő években, mint a múltban” – mondta Merkel.

Hozzátette: nézeteltérés esetén úgy lehet a legjobban kialakítani a kompromisszumokat, ha a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul. Németország ehhez kíván hozzájárulni a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökeként végzett munkájával.

Manfred Weber, a Keresztényszociális Unió elnökhelyettese, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy szombati lapinterjúban azt mondta: ha Donald Trump az „Amerika az első” jelszóval egy „új amerikai egoizmust és protekcionizmust” vezet be, akkor Európának az „Európa az első” politikáját kell ezzel szembe helyeznie.

Ez azonban nem elkülönülési, izolacionista politikát jelent, hanem azt, hogy az EU-nak új partnerek felé, például Kanada, Mexikó és Japán felé kell fordítania figyelmét – magyarázta.

A szociáldemokrata párt részéről Thomas Oppermann szövetségi parlamenti frakcióvezető nacionalista hangvételűnek és visszataszítónak nevezte az új amerikai elnök beiktatási beszédét. A politikus hangoztatta: Európának „jobban össze kell fognia, és az új viszonyok között is ki kell állnia érdekeiért”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik