Nagyvilág

Új elnököt választanak Martin Schulz helyére az Európai Parlamentben

24.hu
24.hu

2017. 01. 17. 08:29

Korábban a témában:

Új elnököt választanak az Európai Parlament (EP) élére a képviselők kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.

A nyolc frakció összesen hét elnökjelöltet indított.

Esélyesként a néppárti Antonio Tajanit, a szociáldemokrata Gianni Pittellát és a liberális Guy Verhofstadtot emlegetik a szakértők.

Rajtuk kívül versenyben van még Helga Stevens, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció politikusa, a zöldpárti Jean Lambert, valamint Eleonora Forenza, a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal és Laurentiu Rebega, a Nemzetek és Szabadság Európája nevű euroszkeptikus képviselőcsoport jelöltje.

Az elnökjelöltek kedd reggeli rövid bemutatkozását követő titkos szavazást Martin Schulz, a leköszönő elnök vezeti.

Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Amennyiben az első három fordulóban ez senkinek nem sikerül, a negyedik és egyben utolsó körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny. Szavazategyenlőség esetén az idősebbikük lesz az elnök.

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.

Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szervei munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.