Nagyvilág

Meg akarták pofozni a volt francia kormányfőt

Egy 18 éves fiatal támadt Vallsra, miközben kampánykörútján kezet fogott az emberekkel.

Egy 18 éves fiatal megpróbálta felpofozni Manuel Valls volt francia kormányfőt, aki a francia baloldal államfőjelölt-állító előválasztásának első fordulója előtt Brétagne régióban, Lamballe településen kampányolt. A támadót közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával előállították.

Az incidensről készült videofelvételen az látható, hogy Valls üdvözli az embereket a lamballe-i polgármesteri hivatal előtt, egyesével kezet fog velük, amikor a fiatal megpróbálja megpofozni. Közben azt kiabálta, hogy „ez itt Bretagne”. A biztonsági emberek földre terítették.

Az ügyész tájékoztatása szerint az elkövető azt mondta: nem szereti, ahogy Valls az emberekkel bánik. Azt nem erősítették meg, hogy a fiatalember a breton szélsőségesekhez tartozna, ahogy azt a helyi média állítja.

Valls az incidens után azt mondta:

Vannak, akik vitatják a demokráciát, és vannak, akik megtestesítik azt. Én soha nem féltem kapcsolatba kerülni honfitársaimmal, de azt tudom, hogy a demokrácia nem egyenlő az erőszakkal.

December végén Strasbourgban Vallsra lisztet szórt egy férfi, az ellen tiltakozva, hogy kormányzása idején a parlament megkerülésével hozott rendeleteket, amire egyébként a francia alkotmány lehetőséget ad. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik