Nagyvilág

Erdogan szerint szóba sem jöhet, hogy kivonják a török hadsereget Ciprusról

24.hu
24.hu

2017. 01. 13. 14:48

Korábban a témában:

A török hadsereg kivonása a szigetországból szóba sem jöhet a ciprusi kérdés rendezéséről szóló tárgyalásokon – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban, újságírók kérdéséire válaszolva.

Azt mondta, hogy Törökország örökké ott lesz Cipruson, mert a török hadsereg kivonása csak akkor lehetséges a szigetről, ha Görögország is kivonja csapatait. Erdogan arra figyelmeztette Athént és a Ciprusi Köztársaságot, hogy Törökország mint garantáló hatalom nélkül hiába várnak megoldást Ciprus problémájára. A török elnök emlékeztetett: az egyesítésre vonatkozó korábbi ENSZ-javaslat, az Annan-terv már nem érvényes.

Tovább tárgyalnak

Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci hétfő óta tárgyalt Genfben a ciprusi rendezésről, s csütörtökön ugyanott nemzetközi konferenciát tartottak a sziget biztonságát garantáló hatalmak – Görögország, Törökország és Nagy-Britannia – külügyminisztereinek részvételével, de a tárgyalások január 18-tól ismét szakértői szinten folytatódnak.

Az értekezleten elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az eredmények biztatók, de gyors megoldásra nem szabad számítani. A külügyminiszterek legközelebb akkor találkoznak, ha a szakértők elkészítették jelentésüket. Azon tanácskozáson a mostani megbeszélésekhez hasonlóan, az ENSZ, a ciprusi török és görög közösségeket képviselő tárgyalók, az Európai Unió küldöttsége, továbbá a görög, a török és a brit külügyminiszterek vesznek majd részt.

Ciprióták

A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és komoly aggodalmat váltott ki a török cipriótákból. A 2004 óta az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül más állam nem ismeri el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.