Nagyvilág

Trump védelmi minisztere szerint meg kell védeni a NATO-t az oroszoktól

James Mattis Irán kérdésében is szembement a leendő elnökkel.

Az amerikai védelmi miniszteri poszt várományosa, James Mattis csütörtöki szenátusi meghallgatásán meglehetősen élesen szembement a leendő elnökkel, amikor kinyilvánította: állandó amerikai katonai jelenlétre van szükség a balti államokban, hogy visszatartsák Oroszországot. Figyelmeztetett arra, hogy a Kreml megpróbálja bomlasztani a NATO-t.

Mattis határozottan kiállt a NATO mellett, és közölte:

a szövetségben meg kell lennie a politikai akaratnak, hogy szembeszálljanak az orosz agresszióval és más fenyegetésekkel, amelyek a tagállamokat érik.

A leendő védelmi miniszter arra is kitért, hogy az Egyesült Államoknak ragaszkodnia kell az iráni nukleáris megállapodáshoz. Ez is ellentétes Trump korábbi kijelentéseivel, melyekben kilátásba helyezte, hogy felbontja az egyezményt. De Mattis szerint ez nem egy barátsági szerződés, hanem egy fegyverkezést korlátozó megállapodás.

Mattis korábban ellenezte, hogy a hadseregben nők is részt vegyenek harci tevékenységekben, de most azt közölte: nem tervezi visszavonni az Obama-kormányzat 2015-ös döntését, amellyel minden ilyen pozíciót megnyitottak a nők számára. Kijelentette:

a védelmi minisztérium vezetőjeként az a feladata, hogy az elé kerülő problémákat megvizsgálja, de ő maga nem keresi a problémákat.

A meghallgatáson azt is megkérdezték a leendő minisztertől, mit gondol arról, hogy szexuális kisebbségekhez tartozó személyek is szolgálhassanak az amerikai hadseregben. Azt válaszolta: nem igazán érdekli, hogy felnőtt emberek kölcsönös beleegyezéssel kikkel bújnak ágyba.

Korábban Donald Trump a Twitteren fakadt ki amiatt, hogy mennyibe kerül az F-35-ös harci repülőgépek hadrendbe állítása és a szintén a védelmi minisztérium által üzemeltetett elnöki különgép cseréje. Erre Mattis azt mondta: azon túl nem kommentálja ezeket a kijelentéseket, mint hogy ezek azt mutatják, hogy

az elnök szívén viseli a védelemre fordított pénz hatékony elköltését, és ezzel ő is egyetért.

John McCain szenátor azt kérdezte Mattistól, hogy mit gondol arról, lehet-e Trump sikeresebb az előző elnököknél az Oroszországgal való kapcsolatok javításában. Erre a miniszterjelölt azt felelte, hogy a legfontosabb, hogy tisztában legyenek azzal, mivel állnak szemben. Szerinte fel kell ismerni, hogy Putyin megpróbálja felbontani az észak-atlanti szövetséget, és meg kell tenni a diplomáciai, gazdasági, katonai lépéseket, hogy megvédjék azt.

Korábban Rex Tillerson leendő külügyminiszter is azt hangsúlyozta szenátusi meghallgatásán, hogy az Egyesült Államoknak ébernek kell lennie, ha Oroszországról van szó. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik