Nagyvilág

Mérsékelten nőtt a menedékkérelmek száma Franciaországban

A szíriaiak 97 százaléka megkapta a menekültstátuszt.

Franciaországban valamivel több, mint 85 ezer menedékkérelmet regisztráltak tavaly, ami 6,5 százalékos emelkedést jelent az előző évi 80 ezerhez képest. A mérsékelt növekedést idén elsősorban a szudániak és afgánok okozták, de a biztonságos országnak számító Albániából is a korábbiaknál nagyobb számban folyamodtak kérelemért a francia hatóságokhoz – közölte csütörtökön Pascal Brice, a francia menekültügyi hivatal vezetője.

A tavaly regisztrált 79 130 menedékkérelem egyébként 22 százalékos emelkedést jelentett a 2014-es 65 ezerhez képest.

A Cimade nevű egyesület szerint a dublini rendszer szabályainak megfelelően mintegy 25 ezer regisztrált menedékkérőt küldtek vissza tavaly a francia hatóságok abba az uniós országba, ahol beléptek az Európai Unióba és először regisztrálták őket.

A menekültstátuszt a kérelmezők 38 százaléka kapta meg tavaly, míg 2015-ben csak 31 százalékos volt ez az arány. Pascal Brice tájékoztatása szerint a kérelmek negyven százaléka öt országot fed le, a biztonságosnak számító Albániát, valamint Szíriát, Afganisztánt, Szudánt és Haitit, mindegyikből 5 és 6 ezer közé tehető a kérelmezők száma.

A szíriai kérelmezők 97 százaléka megkapta a menekültstátuszt, jelentős részük nem illegális úton, hanem a menekülteket befogadó európai program keretében érkezett. Az afgánoknak is több mint nyolcvan százaléka pozitív választ kapott a kérelmére, és a szudániaknak is mintegy fele megkapta a menekültstátuszt Franciaországban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik