Nagyvilág

Tucatjával szedi áldozatait a brutális hideg Európában

Fél Európát markában tartja a szibériai hideg. Havas görög strandok, megbénult Isztambul, szokatlanul hideg Olaszország jellemzik a kontinenst. Északabbra pedig annyira zord minden, hogy arra szó sincsen.

Magyarország mellett fél Európa megszenvedi a tél napok óta tartó kegyetlen támadását. A BBC összesítése szerint már 20 ember halála köthető egyértelműen a rendkívüli hideghez. A legtöbben, minimum tízen Lengyelországban haltak meg. A török-bolgár határon három átfagyott migráns holttestét találták meg. Haláleseteket jelentettek még Olaszországból, Csehországból és Ukrajnából is.

Rengeteg légijáratot kellett törölni a hóviharok miatt is. Törökországban egy időre a Boszporusz szorost is lezárták a hajóforgalom előtt. Ami tényleg szokatlan, hogy a görög szigetvilágot is befedte a hó. Görögország északi részén mínusz 15 fokos hideg volt, egy afgán menekült meg is fagyott. Errefelé több utat is le kellett zárni a hó miatt.

ISTANBUL, TURKEY - JANUARY 9: People enjoy the snow during heavy snowfall at Fatih district of Istanbul, Turkey on January 9, 2017.   Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency
Hihetetlen, de ez a fotó Isztambulban készült. Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency

A szintén enyhe telekhez szokott Olaszországban is kemény a tél: Róma szökőkútjai befagytak, a déli részeket pedig vastag hóréteg fedte be. Az olaszoknál hét halálesetet kötnek a hideghez. Szicília, Bari és Brindisi reptereit le is zárták a hétvégén.

Szerbiában – vélhetően a befagyóban lévő Duna miatt – leállították a hajóközlekedést. A cseheknél három ember halhatott bele a kemény télbe, mindannyian hajléktalanok. A szomszédos Lengyelországban a mostani tíz halottal már 65-re emelkedett a mostani tél áldozatainak száma. A lengyeleknél a szmog is gondot okoz, ezért Varsóban és Krakkóban hétfőn ingyen lehetett használni a tömegközlekedést.

Még északabbra az oroszoknál van igazán hideg, a mínusz 40 fokot is eléri a hőmérséklet. Itt 120 éve nem volt ennyire fagyos az ortodox karácsony. Itt is repülőjáratok tucatjait törölték vagy csúsztatták el. Hétfőn több régióban zárva maradtak az iskolák is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik