Nagyvilág

Lövéseket adtak le az amerikaiak a kakaskodó irániakra

amerikai romboló (donald cook, hadihajó, romboló)
amerikai romboló (donald cook, hadihajó, romboló)
Egy iráni motorcsónak nagy sebességgel közelített meg egy amerikai hadihajót, ami figyelmeztető lövéseket adott le rá.

Figyelmeztető lövéseket adott le az amerikai haditengerészet egyik hajója az Iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa- (Arab-) öbölben – közölte hétfőn két amerikai katonai tisztviselő a Reutersszel. Az amerikaiak szerint az iráni hajók nagy sebességgel megközelítették az amerikai rombolót a Hormuzi-szorosban.

A nevük elhallgatását kérő két illetékes közölte: az amerikai hadihajó megpróbált rádiókapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de azok nem reagáltak a felszólításra, hogy lassítsanak le. A Mahan nevű amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le. Az iráni hajók 800 méterre közelítették meg a Mahant, ami két másik amerikai hajót kísért – írja az MTI.

Viszonylag gyakori a Perzsa-öbölben, pláne a Hormuzi-szorosban, hogy iráni provokáció ér amerikai hadihajókat. Nagyobb incidens még nem származott ebből, az irániak pedig rendszerint arra hivatkoznak, hogy az ő felségvizeikre tévedtek az amerikai hajók. Irán mostanában elég dühös az USA-ra, ami szerinte a szankciók meghosszabbításával megsértette az atommegállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik