Nagyvilág

Elfogták a jeruzsálemi teherautós támadó fél családját

Kilenc embert fogtak el eddig a vasárnapi teherautós merénylet után az izraeli hatóságok. Minden nehéz járművet ellenőriznek Kelet-Jeruzsálemben.

A hétvégén bebizonyosodott, a teherautó lett az iszlamista merénylők új fegyvere. Nizza és Berlin után – ugyan kissé más indíttatásból – ismét egy teherkocsival hajtottak ugyanis emberek közé Jeruzsálemben. A támadásban négyen meghaltak, 16-an megsérültek, mind szabadságolt katonák.

A történetben az új hír az, hogy kilenc embert őrizetbe vettek a hatóságok.

Az elfogottak közül öten az agyonlőtt támadó rokonai. A támadót a 28 éves Fádi Kunbárként azonosították, aki a kelet-jeruzsálemi Dzsabel Mukaber negyedből származik. A mostani rendőri műveletek is Kelet-Jeruzsálem arablakta negyedeiben zajlottak, az említett negyed szélén ellenőrző pontokat állítottak fel. Külön ellenőrzik a nehéz járműveket, teherautókat, traktorokat.

A támadást egyébként üdvözölte a Gázai övezetet ellenőrző Hamász szóvivője, aki szerint ez hőstett volt az izraeli megszálló erők ellen, akik bűnöket követnek el a palesztin nép ellen. A helyzetet árnyalja, hogy Benjamin Netanjahu szerint az elkövető az Iszlám Állam rajongója volt, bár erre semmilyen bizonyítékot nem mutatott.

2015 októbere óta a palesztinok rendületlenül támadják az izraelieket, több késelés és lövöldözés is történt már. Eddig 37 izraeli halt meg, miközben 200 palesztint lőttek le az izraeli erők. A 200 fő fele volt mindössze támadó, a többiek összecsapások, tüntetések során haltak meg.

(Newsweek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik