Külföld
MOSCOW, RUSSIA - JULY 27: Russian President Vladimir Putin is seen visiting the restored St. Vladimir Equal-to-the-Apostles Church under the Moscow Eparchial House. Restoration of the eparchial house and the church has been conducted to celebrate 1000th anniversary of the repose of the Holy Equal-to-the-Apostles Great Prince Vladimir. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

A Washington Post teljesen belekavarodott az oroszparanoiába

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 01. 06. 07:06

A Washington Post óriásit fut mostanában, mintha egyenesen a hidegháborúba kötötték volna őket be. Az oroszpánik annyira uralkodik, hogy eddig kétszer írtak egészen érdekes dolgokat. Először a PropOrNot nevű furcsa – valószínűleg az ukrán széljobbal legalább részben szimpatizáló – anonim szerveződésnek adtak lehetőséget arra, hogy egy rettenetesen összerakott riportban lehazaárulózzanak egy csomó progresszív újságírót. 

Később megírták, hogy az oroszok meghekkelték a vermonti áramellátót. A valóság egyébként az volt, hogy egy darab, a hálózathoz nem kötődő laptop beszívott egy random vírust az internetről, de mivel ennek a vírusnak az IP-címe is veszélyesként volt feltűntetve az orosz hekkerek ellen készített figyelemfelkeltő anyagban, a laptop tulajdonosa azonnal jelentette a főnökeinél.

Most pedig írtak egy olyan cikket, hogy 

Amerika lehallgatott orosz vezetőket, akik örültek Trump győzelmének. 

Nyilván. Még német vezetőket is lehallgatnak, nemhogy oroszokat. És persze, hogy örülnek Trump győzelmének. De a WaPo legújabb cikke megint elég erős oroszparanoiára sikerült. A cikk egyébként arról szól, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU adta oda a Wikileaksnek a Demokrata Párt feltört szervereiről az emaileket. Természetesen “cirkalmas utakon, közvetítőkön keresztül, ahogy a hírszerzésnél szokás”. Ez egyébként nem is lenne meglepő, hiszen Julian Assange jó ideje kifejezetten nyíltan ellenséges volt Hillary Clintonnal.

A cikk egy titkosított jelentésre hivatkozik, amin egyébként nem is dolgozott az USA összes hírszerzése, csak egy része. És még a jelentés szerint is összekötők adták oda Assange-éknak az adatokat, nem konkrétan a GRU.

Az viszont már teljes őrület, ami a jelentés konklúziója. Amerikai hivatalnokok szerint az elfogott üzenetek tartalma – az, hogy örültek – alátámasztja, hogy Putyinék nem csak az amerikai demokráciába vetett bizalmat igyekeztek aláásni, hanem konkrétan szerették volna Trumpot elnöknek.

Nyilván szerették volna, de kérdés, hogy tettek-e ezért valamit. Azt, hogy igen, eddig egyetlen jelentés sem bizonyította, pedig nagyon igyekeztek. 

Oroszországnak oka és képessége is van arra, hogy befolyásolja az amerikai választást, de ettől még nem biztos, hogy meg is tette ezt. Vagy legalábbis nem érdemes leírni addig, amíg legalább valamilyen bizonyítékot be nem mutatnak ennek alátámasztására. A legutóbbi jelentés, ami ezt próbálta bebizonyíta, elég nagy pofáraesés volt. 

A legszebb az egészben, hogy még a fent említett nevük elhallgatását kérő amerikai hivatalnokok is elismerték, hogy a legújabb jelentésben sincs semmilyen egetrengető információ (nyilván ezért promózzák a lehallgatott beszélgetéseket, mint áttörést).

Ennél pedig még sokkal szebb, hogy Putyin szóvivője maga ismerte be egy tévéműsorban, hogy három napig csapatták, miután Trump nyert, annyira örültek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.