Nagyvilág

Szelfivideót készített magáról az isztambuli merénylet gyanúsítottja

A férfi novemberben érkezhetett Törökországba, feltételezések szerint Kirgizisztánból vagy Kínából.

A török állami médiában kedden bemutattak egy videofelvételt, amelyen a 39 halálos áldozattal járó szombati isztambuli merénylet feltételezett elkövetője látható. A 44 másodperces szelfivideón végig a férfi arca látható, miközben végigsétál a Taksim téren.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a felvétel a merénylet előtt vagy után készült-e, és azt sem, hogy hogyan jutottak hozzá a felvételhez. A merénylet elkövetője továbbra is szökésben van, és személyazonosságáról sem adtak hivatalos tájékoztatást.

Eddig legalább 14 embert tartóztattak le a merénylettel összefüggésben. Kedden két külföldit az Atatürk repülőtér nemzetközi terminálján fogtak el, miután a rendőrök ellenőrizték mobiltelefonjaikat és csomagjaikat.

Letartóztattak egy nőt is, aki sajtóbeszámolók szerint a feltételezett elkövető felesége. Úgy tudni, ő a rendőröknek azt vallotta: nem tudta, hogy férje az Iszlám Állam tagja lenne, és a támadásról is a tévéből értesült.

Ugyancsak sajtóértesülések szerint a feltételezett fegyveres Kirgizisztánból érkezett Törökországba még november második felében. Egy Ankarától több mint 200 kilométerrel délre lévő nagyvárosban, Konyában béreltek lakást, amelynek bérleti díját három hónapra előre kifizették. A férfi azt mondta az ingatlanközvetítőnek, hogy munkakeresés céljából érkezett.

Meg nem nevezett biztonsági források szerint a férfi tagja lehetett annak a terrorista sejtnek, amely az isztambuli Atatürk repülőtéren júniusban történt, 45 halálos áldozattal járó merényletet elkövette.

A Haber Türk című lap keddi cikke szerint a férfi a muszlim vallású kínai ujgur kisebbség tagja lehet. A török sajtóban bemutattak egy kirgiz útlevelet is, de arról a rendőrség azt mondta, nem a fegyveresé.

A török belügyminiszter kedden a parlament előtt azt mondta: a hatóságok 339 lehetséges támadást előztek meg 2016-ban, ezek közül 313-at a Kurdisztáni Munkáspárt, 22-t pedig az Iszlám Állam követett volna el. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik