Nagyvilág

Éttermet neveztek el Trumpról a Közel-Keleten

Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke arról híres, hogy időnként olyan mondatok hagyják el a száját, pláne a Twitter-fiókját, amitől a fél világ haja égnek áll. Egyszer a kampánya során, semmibe véve a közel-kelet rendkívül bonyolult viszonyait, azt találta mondani, hogy nagy rajongója az Iszlám Állam ellen harcoló kurd erőknek, és szerinte az Egyesült Államoknak fegyvereket kellene adnia nekik.

A kijelentés dióhéjban azért nagyon veszélyes, mert bár a kurdok az ISIS ellen legbátrabban, és nem utolsó sorban leghatékonyabban harcoló szereplői a szíriai és iraki káosznak, egyben a törökök ősellenségei is, akik viszont fontos szövetségesei Amerikának.

Az Irak északi részén fekvő Dohuk városban élő Nadyar Zawiti azonban komolyan vette, és szívében megőrizte Trump kurdokat támogató szavait. Olyannyira, hogy tisztelete jeléül a megválasztott elnökről nevezte el frissen nyitott haléttermét.

Azok, akik követik a NFL-t, vagyis a profi amerikaifoci-bajnokságot, biztosan kiszúrták, hogy van valami furcsaság az étterem emblémájával. Igen, Trump haja és szemöldökei a San Diego Chargers villámos emblémája. A rajzot az Uproxx egy 2015-ös projektjéből nyúlták, amiben az NFL összes csapatának emblémáját trumposították.

„Amit személyesen csodálok benne, hogy céltudatos, és kemény. Remélem, ezzel a keménységgel kivégzi majd az ISIS-t” – nyilatkozta az étterem-tulajdonos.

Amikor a kurd férfit Trumpnak egy másik mondatáról kérdezték, ami szerint kitiltaná az összes muszlimot az Egyesült Államokból, Zawiti rögtön rávágta, hogy az csak egy retorikai eszköz volt a kampányban. Sőt, azt is hozzátette, hogy egy nap szívesen nyitna majd egy hasonló éttermet a Fehér Ház közelében is.

Nem ő egyébként Trump egyetlen rajongója a térségben. Egy Hassan Jamil nevű peshmerga harcos például a Trump Hassan Jamil nevet adta újszülött fiának. „Azért adtam neki Trump nevét mert ő egy karizmatikus, tisztabeszédű ember. Ezért nyerte meg a választásokat” – magyarázta.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik