Külföld

A szír ellenzék kivonul a béketárgyalásokról

24.hu
24.hu

2017. 01. 03. 08:48

Szíriai lázadócsoportok bejelentették hétfőn este, hogy

felfüggesztik részvételüket az Asztanába tervezett béketárgyalások előkészítésében,

válaszul arra, hogy a damaszkuszi rezsim folyamatosan megsérti az országban négy napja érvényben lévő tűzszüneti megállapodást.

Tekintettel a tűzszünet folytatódó megsértésére, a felkelőcsoportok bejelentik (…) minden, az asztanai tárgyalásokkal összefüggő megbeszélés befagyasztását

– írták közös közleményükben, azokra a béketárgyalásokra utalva, amelyeknek január közepén a kazahsztáni Asztanában kellene megkezdődniük a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország, Irán és a lázadók egy részét támogató Törökország védnökségével.

A közel hat éve polgárháborúba süllyedt közel-keleti országban múlt pénteken nulla órától lépett életbe az Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet, több szíriai felkelőcsoport azonban már szombaton a megállapodás felmondásával fenyegetett, mivel szerintük a kormányerők megsértették azt.

Hétfő esti közleményükben a lázadók azt állítják, hogy ők “Szíria teljes területén betartották a tűzszünetet (…), a rezsim és szövetségesei azonban nem hagytak fel a harcokkal, s jelentősen és sorozatosan megsértették azt mindenekelőtt a Barada-völgyben és Kelet-Gútában”, amelyek a Damaszkuszi tartományban találhatók.

A rezsimért jótálló félhez (azaz Oroszországhoz) intézett ismételt követelések ellenére a tűzszünetsértések folytatódnak, emberek százezreinek életét fenyegetve

– írta az ellenzékiek közleménye.

A szíriai légierő már két hete szinte naponta bombázza a Damaszkusztól 15 kilométerre lévő Barada-völgyet. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet csapatai ki akarják űzni a felkelőket ebből a térségből, ahol a fővárosban és környékén élő mintegy 4 millió ember vízellátásának legjelentősebb forrásai vannak.

A kiterjedt helyi aktivistahálózat révén tájékozódó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a hadsereg és a Hezbollah fegyveresei hétfőn az egyik legfőbb vízforrás, Ain-el-Fijé irányában nyomultak előre.

A lázadók azt mondják, hogy a hadszíntéren végrehajtott “minden előrenyomulás ellenkezik a megállapodással, és ha a dolgok nem állnak vissza a korábbi állapotoknak megfelelően, akkor a megállapodást semmisnek és meg nem történtnek fogják tekinteni”.

A közlemény aláírói között van a francia hírügynökség jelentése szerint a radikális szunnita Dzsais al-Iszlám és a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport, csakúgy mint a Törökország által támogatott Szultán Murad Brigád és a közép-szíriai Hama tartományban tevékeny Dzsais al-Ezza. A Reuters hírügynökség kommentárja szerint olyan csoportokról van szó, amelyek döntően a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezethez tartoznak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.