Nagyvilág
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Szociális jutattásokkal csalhattak menedékkérők Németországban

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 02. 11:29

Különbizottságot hozott létre az észak-németországi Braunschweig városa, hogy kivizsgáljon több mint 300 olyan esetet, amelyben menedékkérők a szociális juttatásokkal kapcsolatos csalást követtek el - közölte vasárnap a testület elnöke.

Jörn Memenga elmondása szerint az esetek többsége olyan szudáni menekültekhez köthető, akik több százezer menedékkérővel együtt 2015 nyarán érkeztek Németországba. A Norddeutscher Rundfunk (NDR) nevű regionális közszolgálati médiatársaság által feltárt csalások értéke Memenga becslése szerint összességében több millió euróra (több száz millió forint) rúghat.

A hamburgi központú NDR első, ezzel foglalkozó riportja szerint

az érintett menekültek többször is regisztráltatták magukat, hogy több helyről is hozzájussanak a szociális segélyhez.

A braunschweigi vizsgálóbizottság elnöke szerint az elkövetők többsége három-négy helyen jelentkezett be, különböző személyi adatokkal.

Volt, hogy szakállt növesztettek, de esetenként csak szemüveget öltöttek magukra, vagy rövidebbre vágták a hajukat, de mindig különböző vezetéknevet használtak.

A túlterhelt köztisztviselők nem jöhettek rá a csalásra – állította Memenga, felidézve, hogy a menekültválság csúcsidőszakában naponta kétezer embert regisztráltak. Memenga azt mondta, hogy az elkövetők egyike 12 nevet használt, és így mintegy 45 ezer euró (közel 14 millió forint) jogtalan támogatást kapott.

A 250 ezer lakosú alsó-szászországi város ügyésze szerint valószínűtlen, hogy az elkövetők bármelyikét is bíróság elé tudnák állítani.

Mire hamis személyazonosságukat leleplezték, legtöbbjük már továbbállt

– mondta Julia Meyer.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.