Nagyvilág

Franciaországban ezentúl könnyebb lesz az elhunytak szerveinek felhasználása

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 15:07

A családtagok már nem akadályozhatják meg a transzplantációt.
Korábban a témában:

Franciaországban vasárnap olyan jogszabály lépett életbe, amely alapján az elhunytak szerveit fel lehet használni átültetéshez, kivéve, ha még életükben regisztrálták magukat egy hivatalos adatbázisban.

Egészen az elmúlt év végéig az orvosoknak az elhunytak hozzátartozóival kellett egyeztetniük a szervek felhasználásáról, a családtagok azonban az esetek harmadában elutasító választ adtak. A jövőben azonban a hozzátartozók sem akadályozhatják meg a szervek felhasználását, noha annyi kiskapu van, hogy a családtagok tehetnek írásos nyilatkozatot arról, hogy az elhunyt még életében határozottan megtagadta a hozzájárulást.

Eddig 150 ezren jelentkeztek a szervdonorságot elutasító adatbázisba, noha ezt még csak postai úton lehet megtenni. A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy egyszerűsítik a folyamatot, és interneten is vissza lehet utasítani a szervadományozást.

A 2014-es adatok szerint Európában, valamint Norvégiában és Törökországban naponta átlagosan 16-an haltak meg, miközben beültetésre alkalmas szervre vártak. (The Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.