Nagyvilág

Fico a „kalandor” népszavazások befejezését kéri az európai vezetőktől

A szlovák miniszterelnök szerint ezek az unió jövőjét és az eurót veszélyeztetik.

Robert Fico szlovák miniszterelnök felszólította az európai vezetőket, hogy fejezzék be az olyan „kalandokat”, mint a brit vagy olasz népszavazás, amelyek az Európai Uniót, illetve a közös európai fizetőeszközt veszélyeztetik.

Tavaly Nagy-Britanniában az Európai Unió elhagyásáról tartottak népszavazást, Olaszországban pedig az alkotmány reformjának elutasításáról. Európa-szerte több országban is szorgalmazzák a jobboldali és bevándorlás-ellenes pártok, hogy tűzzenek ki referendumot az uniós tagságról, illetve az eurózóna elhagyásáról.

Fico azt mondta: bár Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának, Olaszország igen, és egy ottani döntésnek komoly következménye van a bankszektorra.

Mit tennénk, ha Olaszországban népszavazást tartanának az euróról, és az emberek úgy döntenének, hogy nem akarják az eurót?

– játszott el a gondolattal.

Ugyanakkor a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt is népszavazást kezdeményezett Szlovákia EU- és NATO-tagságáról, de kevéssé valószínű, hogy sikerrel járnak. Még ha össze is gyűjtik a referendum kiírásához szükséges 350 ezer szavazatot, akkor is legalább 50 százalékos részvételre van szükség az eredményességhez. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik