Nagyvilág

A franciák 2017-ben legyőzik a terroristákat

Irakban turnézik a francia államfő, Francois Hollande, aki magabiztosan nyilatkozott az Iszlám Állam legyőzéséről. Hogy ez így is legyen, a franciák sok segítséget nyújtanak.

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni iraki küzdelem hozzájárul a terrorizmus megelőzéséhez Franciaországban – jelentette ki a francia elnök hétfőn Irakban, ahova egynapos hivatalos látogatásra érkezett.

A terrorizmus elleni fellépés itt, Irakban arról is szól, hogy megelőzzük a terrorcselekményeket a saját földünkön

– magyarázta Francois Hollande az iraki terrorellenes szolgálat egyik Bagdadhoz közeli bázisán, az IÁ elleni küzdelemben részt vevő francia katonák előtt mondott beszédében.

Minden, ami hozzájárul Irak újjáépítéséhez, fontos lépés afelé, hogy megelőzzük az IÁ csapásait a saját területünkön

-tette hozzá. A francia államfő szerint 2017 a terrorizmus feletti győzelem éve lesz. Franciaországban az elmúlt években több merényletet is elkövettek a dzsihadista szervezet nevében vagy utasítására.

A francia hadsereg az iraki csapatokat 500 fős kontingenssel, benne kiképzőtisztekkel, katonai tanácsadókkal és tüzérséggel támogatja a terrorszervezet elleni harcban. Emellett a francia légierő csapásokat mér az Iszlám Állam szíriai és iraki állásaira. A katonai szövetség jelenleg az IÁ által két évvel ezelőtt elfoglalt Moszul felszabadításáért indított iraki offenzívát segíti.

A tét Moszul visszahódítása. Ahhoz, hogy sikerüljön, a következő hetekben képezniük, támogatniuk, kísérniük kell az iraki erőket, és a legjobb tanácsokat kell adniuk számukra

– mondta az elnök a francia katonáknak, akik közvetlenül nem vesznek részt a szárazföldi harcokban. Az IÁ elleni nemzetközi küzdelem két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a Washington vezette koalícióban részt vevő országok vezetői közül Hollande az első, aki Irakba látogatott. Hollande a nap folyamán találkozik Haider al-Abádi iraki kormányfővel és Fuád Maszúm elnökkel is – derült ki az iraki kormány tájékoztatásából.

A francia államfő – akit útjára elkísért védelmi minisztere, Jean-Yves Le Drian is – ellátogat a Moszultól mintegy 80 kilométerre található Erbílbe, Kurdisztán autonóm régió fővárosába is, ahol Franciaország mintegy 38 tonna humanitárius segélycsomagot ad át. Hollande a kurd városban Maszúd Barzánival, a térség elnökével folytat megbeszélést.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik