Nagyvilág

A lezuhant orosz repülőn poénkodik a Charlie Hebdo

Karikatúrát közölt szerdán a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap az orosz védelmi minisztérium Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gépének szerencsétlenségről.

A rajzon egy zuhanó repülőgép látható, és egy katonai egyenruhát viselő férfi (valószínűleg az orosz hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének egyik szólistáját ábrázolja) amint azt énekli:

“A-A-A-A-A-A”.

A kép felirata szerint

bővül a Vörös Hadsereg Kórusának repertoárja.

1484846786

Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője éles szavakkal bírálta a francia lapban megjelent karikatúrát. Szerinte “egy normális ember számára lealacsonyító”, hogy egyáltalán figyelmet fordítson erre a gúnyrajzra.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja úgy fogalmazott, hogy a Charlie Hebdo kegyeletsértő karikatúrájával megalázta az emberi méltóságot, illetve a lap munkatársai kitörölték magukat az újságírók és civilizált emberek sorából.

A karikatúra megjelenését követően szerda este Franciaország elleni szankciókat követelő internetes petíció indult egy orosz honlapon a szatirikus lap orosz tragédiákon való gúnyolódása miatt.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén 84 utassal és 8 fős személyzettel – vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.

Az orosz hatóságok szerint terrorcselekmény nem szerepel szerencsétlenség fő lehetséges okai között. A Kommerszant című orosz napilap szerdán közölt értesülései szerint a fékszárny meghibásodása okozhatta a tragédiát.

Tavaly novemberben hatalmas felháborodást keltett Oroszországban a Charlie Hebdo két karikatúrája a Sínai-félsziget felett 2015. október 31-én lezuhant orosz utasszállítóról. Ebben szerencsétlenségben 217-en vesztették életüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik