Nagyvilág

Török puccs: megkezdődtek a bírósági tárgyalások

Sok jóra nem számíthatnak a gyanúsítottak, tucatszámra oszthatják az életfogytig tartó büntetéseket.

Bár több mint negyvenezer embert letartóztattak a júliusi törökországi puccskísérlet miatt, Isztambulban csak most kezdődött az első bírósági tárgyalás az ügyben. 29 volt török rendőrtisztet állítottak a vádlottak padjára az Isztambul melletti Silivri börtönben – azzal vádolják őket, hogy „terrorszervezet tagjai”, és megszegték a parancsot, hogy védjék Erdogan isztambuli palotáját a puccskísérlet idején.

A vádlottak közül huszonegyen életfogytig tartó börtönbüntetést kaphatnak, a többieket 7,5-15 év börtönre ítélhetik. Egy vádlott szökésben van, négyen óvadék ellenében szabadlábon lehetnek, a többiek előzetes letartóztatásban vannak.

Orhan Cagri Bekar államügyész azt mondta a sajtónak:

tisztességes tárgyalást kell biztosítani azoknak, akik részt vettek a puccskísérletben, de a bűnösökre a legkeményebb büntetést kell kiszabni, mert amit tettek, azzal elárulták az országot.

A török kormány Erdogan volt szövetségesét, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével. Az amerikai emigrációban élő hitszónok tagadja érintettségét, amelyre a kormány sem tud meggyőző bizonyítékkal szolgálni. Ennek ellenére továbbra is fenntartják a rendkívüli állapotot, amelyet arra használnak fel, hogy az államigazgatásból, hadseregből, rendőrségből, sajtóból, igazságszolgáltatásból és más intézményekből kisöpörjék Gülen feltételezett követőit.

Az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a katonák és rendőrök jó része a puccskísérlet idején feltehetően valóban csak parancsot teljesített, és nem tudhatták, hogy azok a puccsistáktól érkeztek.

Korábban egyébként ugyancsak a Silivri börtönben zajlottak két másik „puccskísérlet” tárgyalásai, amelyben az akkor még Erdogannal szövetséges Gülen követőinek tartott ügyészek is részt vettek. Az évekig tartó tárgyalások során ellenzéki politikusokat, tudósokat, újságírókat fogtak perbe, majd 2014-2015 között ejtették a vádakat ellenük. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik