Nagyvilág

Tízezreknek kellett elmenniük otthonról egy bomba miatt Augsburgban

A világháborús robbanószerkezetet már korábban megtalálták, de a kitelepítés mértéke miatt karácsonyra időzítették a mentesítést.

Karácsony első napján tízezreknek kellett elhagyniuk otthonukat a németországi Augsburgban, egy hatalmas, II. világháborús brit bomba hatástalanítása miatt, amelyre a múlt héten egy építkezés során bukkantak. A hatóságok azért erre a napra időzítették a műveletet, mert így kisebb fennakadással jár, és az emberek nagyobb valószínűséggel tudnak rokonaikhoz menni.

A rendőrök autókra szerelt hangosbemondókon járták a várost, illetve házról házra becsengettek, hogy felszólítsák az embereket: délelőtt tíz óráig hagyják el a területet. Az evakuációs zónában mintegy 54 ezren élnek.

A szakemberek nem tudtak ígéretet tenni arra vonatkozóan, hogy meddig tart a bomba hatástalanítása. Az emberek számára sportlétesítményekben és iskolákban biztosítanak menedéket, de ezt csak kevesen veszik igénybe, sokan már szenteste elutaztak rokonaikhoz. A tömegközlekedést ingyenessé tették, hogy ezzel is könnyítsék a műveletet. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik