Nagyvilág

Eltérítettek egy líbiai járatot, a gép felrobbantásával fenyegetőznek

(Cikkünk folyamatosan frissül)

Máltára térítettek pénteken egy líbiai belföldi légi járatot, 118 emberrel a fedélzetén, a gép felrobbantásával fenyegetőznek – jelentette a máltai média. A gép már leszállt a máltai repülőtéren.

A legfrissebb hírek szerint elengedik a nőket és a gyerekeket a gépeltérítők. 

A gépeltérítés tényét megerősítette Joseph Muscat máltai miniszterelnök a Twitteren közölt üzenetével.

Az eltérítők követelése egyelőre nem ismert. A gépen összesen 111 utas van -82 férfi, 28 nő, 1 csecsemő- és 7 fős személyzet. 11:32-kor landolt a gép Máltán.

A Times of Malta című lap értesülése szerint a gépeltérítő azt közölte, hogy van nála egy kézigránát. Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy mit követel. Azt állítja, hogy Moamer Kadhafi néhai líbiai diktátor híve. A líbiai gép Szebha városból indult és Tripoliba kellett volna repülnie.

malta
Fotó: Darrin Zammit Lupi / Reuters

A katonák és a mentőcsapatok már elindultak. Egyes hírek szerint egy, mások szerint két gépeltérítő lehet a fedélzeten. A gép az Afriqiyah Airways egy Airbus A320 típusú gépe.

A gépeltérítés tényét megerősítette az ENSZ által elismert líbiai kormány, amelynek közlekedési minisztere tárgyal a géprablókkal – jelentette a LANA líbiai hírügynökség. A líbiai külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte, hogy a gépen mindenki jó egészségi állapotban van. A külügyminiszter felvette a kapcsolatot máltai kollégájával, illetve a kormánnyal, amely válságtanácskozást kezdett.

A repülőtéren egyelőre minden induló járatot késleltetnek, a már a beszállókapuknál lévő utasoknak egyelőre ott kell várakozniuk.
A szigetországba érkező járatokat más, külföldi repülőterekre irányítják át. Négy ilyen gép már leszállt az olaszországi Cataniában.

A Times of Malta videóján látszik, hogy mozgolódás van a pilótafülkében.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik