Nagyvilág

Gépfegyveres rendőröket küldenek a karácsonyi vásárokba Németországban

A kormánypárti frakciószóvivő szerint világos nyomai vannak a hétfői merénylet iszlamista hátterének, de korai következtetéseket levonni.

Az Angela Merkel vezette német CDU-CSU pártszövetség belügyi frakciószóvivője, Stephan Mayer kedden a BBC-nek adott interjúban megerősítette, hogy a hétfői merénylet elkövetője egy iszlamista hátterű menedékkérő lehetett. Hozzátette ugyanakkor, hogy korai bármilyen következtetést levonni a menekültpolitikára nézve.

Egy karácsonyi vásár résztvevői közé hajtottak hétfőn este kamionnal Berlinben, a részletekről itt írtunk.

„Világos nyomai vannak annak, hogy ennek a szörnyű támadásnak terrorista háttere van. A szóbeszéd szerint pakisztáni vagy afgán lehetett a támadó, aki menedékkérőként érkezett Németországba tavaly vagy idén, és hosszú ideje egy berlini menekültszálláson élt” – mondta Mayer.

Nem volna fair következtetéseket levonni azelőtt, hogy minden tény birtokában lennénk

– mondta a szóvivő. Rámutatott: volt egy időszak, különösen tavaly ősszel, amikor kontrollálatlanul és regisztrálatlanul érkezett rengeteg menedékkérő az országba. Ezt a szövetségi törvényhozás azóta igyekszik helyrehozni.

Arra a kérdésre, hogy a történtek hogyan érinthetik a jövő évi németországi választásokat, Mayer azt mondta: minden bizonnyal érzelmektől fűtött vita zajlik majd a menekültpolitikáról, ez a támadás pedig a terrorizmus új dimenzióját jelenti Németországban.

A németek nincsenek hozzászokva ehhez

– jelentette ki, hozzátéve: most hideg fejre van szükség. „Senki nem tudja, hogy a támadó magányos volt, vagy egy hálózat része. Azt sem tudni, voltak-e társai” – közölte. Nem világos, hogy megfelelően regisztrálták-e a merénylőt, és az sem biztos, hogy iszlamista hátterű-e, és ha az, akkor sem tudni, hogy Németországban radikalizálódott-e, vagy eleve így érkezett.

Megszólalt Klaus Bouillon is, a Saar-vidék belügyminisztere, a német belügyminiszterek tanácsának elnöke, aki kevésbé higgadt hangnemet ütött meg. Szerinte

ki kell mondani, hogy háborús helyzetben vagyunk.

Úgy vélte, magától értetődik, hogy a berlini támadásnak lesznek követői, de szigorítanak a biztonsági intézkedéseken. „Ott leszünk, ahol erre szükség van, akár nehézfegyverekkel is” – mondta, hozzátéve, hogy a rendőrség erőteljesebben lesz jelen a karácsonyi vásárokon. (The Guardian, Die Welt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik