Nagyvilág

Atomtitkokat akartak a Kim Dzsongun elől elmenekült exdiplomatától

A londoni brit nagykövetségről menekült el családjáról egy ott dolgozó diplomata még augusztusban, és most mesélt először arról, mi elől inalt el.

Rabszolgaságban élnek az észak-koreaiak Kim Dzsongun majdnem sztálinista rendszere alatt – mondta el az utóbbi hónapok egyik legmagasabb rangú észak-koreai dezertőre, Tae Jongho egy dél-koreai parlamenti bizottság előtt – írja a BBC News.

A férfi még augusztusban tűnt el Londonban a követségről, ahol diplomataként dolgozott. Hamar közellenség lett Phenjan szemében, mindenféle mocsoknak és gyermekmolesztálónak elhordták. Neki és családjának azonban sikerült épségben Dél-Koreába jutni, ahol mindenre kiterjedően, többször is kihallgatták.

Li Cseolvu déli politikus arra következtetett Tae átállásából, hogy sok észak-koreai potentát szabályosan depressziós a tudattól, hogy akár még évtizedekig Kim elmebeteg rendszerében kell élnie. Tae egyébként annyit tudott csak Dél-Koreáról, amennyit az állami propaganda otthon mutatott nekik.

A Sunday Express egyébként azt írja, az utolsó csepp Tae lelépése előtt az volt, hogy utasításba kapta, fizessen le egy brit védelmi minisztériumi vagy haditengerészeti tisztviselőt, hogy az áruljon el neki atomtitkokat.

Évi ezer ember menekül el Észak-Koreából, főleg az emberi jogok tömeges sárba tiprása elől. A déliek szerint az utóbbi időszakban a magasabb rangú északiak közül is egyre többen állnak át, szóval repedezik a rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik