Nagyvilág

Várostrom és túszdráma van Jordániában, turisták rekedtek Karakban

A keresztesek építette várba fészkelték be magukat rendőröket gyilkoló fegyveresek, külföldi túszaik is lehetnek.

Amint korábban is beszámoltunk róla érintőlegesen, fegyveresek támadtak jordániai rendőrökre, amiben tíz ember életét vesztette, kilenc megsérült. A Guardian arról ír, hogy a helyzet összetettebb, külföldi turisták is vannak a megtámadottak és az áldozatok között, túszokat is ejthettek a terroristák.

Az eset a váráról híres Karak mellett történt: több rendőrjárőrt is egyszerre támadtak meg (az al-Arabiya szerint négy kocsival érkeztek), a halottak között pedig egy kanadai állampolgár is van. Egy háznál lövöldöztek először a rendőrök és a támadók, akik ezután elmenekültek, majd a városban két járőrre lőttek, és megtámadták a várhegyi rendőrőrsöt. A támadók az attak után bevették magukat Karak kereszteskori várába.

Az al-Gahd hírügynökség szerint a 4-10 körüli támadó 14 turistát ejthetett csapdába a várban. A turisták többségét már kimentették a várból, amit ostromolnak a biztonsági erők

Úgy tudni, a kanadai áldozat egy nő, aki meglátogatta a fővárostól, Ammántól 130 kilométerre, délre fekvő történelmi helyszínt. A csapdába esett turistákat szándékosan túszul is ejthették egyes beszámolók szerint.

A lap szerint felvételek is felkerültek az internetre a karaki támadásról, ahogy a 170 ezres városban mindenki fedezékbe rohan. A jordán erők kezelik a helyzetetm helikoptereket és extra erőket is idevezényeltek.

A biztonság szigete?

Jordánia a szomszédos Szíriában és Irakban zajló háborúk és a rengeteg menekült ellenére viszonylag biztonságos hely maradt az utóbbi években. Annak ellenére is, hogy jordánok százai álltak be az Iszlám Államba, amit további ezrek támogatnak. Jordánia azon kevés arab államok közé tartozik, ami részt vesz az ISIS elleni légihadjáratban.

2015 novemberében volt egy jelentősebb támadás, akkor két amerikait és három helyit öltek meg egy rendőrségi kiképző bázison. Később is volt egy eset, amikor három amerikai különleges osztagost lőttek le egy bázisnál.

Cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik