Nagyvilág

A coloradói marihuána shoppok nevetve fizetnék ki az idei költségvetési hiányunk csaknem felét

Amerikában a marihuána legalizációjáért küzdő csoportok egyik legnagyobb sikere volt 2012-ben, amikor Colorado megyében is törvénybe iktatták a szabad, rekreációs célú marihuánafogyasztást. Bár az államban már négy éve lehet szabadon füvezni, a shoppok és a különböző marihuánára specializálódott boltok, egységek csak 2014-ben nyíltak meg. A legalizáció után szükség volt pár évre, hogy az addig félig illegális ipar teljesen törvényes kereteket között kezdhesse meg a működését.

A 2014 óta rohamtempóban fejlődő Coloradói marihuánaipar csaknem 18 ezer új teljes munkaidős állást teremtett,

a hatalmassá nőtt piac gazdaságélénkítő szerepét pedig a számok is alátámasztják, az állam ugyanis 2,39 milliárd dollárnyi aktivitást könyvelhtett el az utóbbi években. Az aktivitás ebben az esetben nem a marihuána árusításából befolyt pontos összeget jelenti, hanem a piaccal kapcsolatos egyéb bevételeket, vagyis a legalizáció hírére élénkülő turizmust, az ebből és az új munkahelyekből származó plusz adókat, valamint a kultúrális és a gasztronómiai iparból érkező pénzeket.

Az már biztos, hogy az államnak megérte a legalizáció, de felmerül a kérdés, hogy vállalkozóként mennyire jövedelmező beszállni a marihuánaiparba? A 2016-os adatok azt mutatják, hogy nagyon is! A nyilvánosságra hozott számok szerint idén a szabadidős és az orvosi marihuánát árusító boltok 996 millió, vagyis közel 1 milliárd dollár bevételt könyveltek el, ami átszámítva közel

300 milliárd forintot jelent.

A coloradói marihuána shoppok nevetve fizetnék ki az idei költségvetési hiányunk csaknem felét 1
Marihuána (balra) és pénz (jobbra)

Csak azért, hogy megértsük, mennyi pénzt mozgattak meg a véreresszemű, elmélyülten habzsoló, mindig mosolygó füvesek, hasonlítsuk össze a coloradói marihuánaipar összebevételét, a magyar központi költségvetési hiánnyal. A számokból kiderül, hogy

a 2016-os tervezett deficit 760 milliárd forint körül mozog, amely kicsivel több mint a fent említett bevétel duplája.

A magyar államháztartás teljes adóssága egyébként összesen 25 898 milliárd forint, ahhoz hogy ezt az összeget megközelítsék Coloradóban, még nagyon sok marihuánás cigit kell elszívniuk.

CNN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik