Nagyvilág

Horvátország úgy keresztbetett Szerbiának, hogy Vucic otthagyta az uniós tárgyalásokat

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem vesz részt a keddi szerb-uniós kormányközi konferencián, rövid brüsszeli látogatását követően már az előző nap visszatért hazájába, mert kiderült: nem három, hanem csak két csatlakozási fejezet nyílik meg Belgrád és Brüsszel között, Horvátország ugyanis meggátolta az egyik fejezet megnyitását.

A tervek szerint kedden a közbeszerzésekről szóló 5., a tudományról és kutatásról szóló 25., valamint az oktatásról és művelődésről szóló 26. uniós tárgyalási fejezetet nyitotta volna meg az EU Szerbiával. A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség,

és Horvátország nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására,

úgy véli ugyanis, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette. Szerbia lakosságának kevesebb mint egy százaléka horvát, Zágráb viszont a kisebbségvédelem fejlesztését tartja Belgrád egyik legfontosabb feladatának.

Vucic: vége a türelemnek

A kormányfő hétfő este a szerbiai közszolgálati televíziónak kijelentette: Szerbia eddig türelmes volt, és arra törekedett, hogy ne reagáljon a horvátok lépéseire, de ezután másként lesz. A szerb küldöttség tagjai hétfő este elhagyták Brüsszelt, a keddi kormányközi konferencián csupán Jadranka Joksimovic uniós ügyekkel megbízott, tárca nélküli miniszter vesz részt, amit az is indokol, hogy a találkozón szó lesz a stabilizációs és társulási megállapodásban foglaltakról is.

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik