Külföld

Trump John Kelly tábornokot jelöli belbiztonsági miniszternek

24.hu
24.hu

2016. 12. 12. 20:03

Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy John Kelly visszavonult tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére. Donald Trump környezete már a múlt héten jelezte, hogy a megválasztott elnök a 66 éves tábornokot szemelte ki a belbiztonsági tárca élére, és Kelly tábornok a felkérést el is fogadja. A hivatalos bejelentés történt meg hétfőn.

Közleményében Donald Trump hangsúlyozza, hogy John Kelly, a tengerészgyalogság tábornoka “a megfelelő ember az illegális bevándorlás megállítása és határaink biztonsága garantálása sürgős küldetésének irányításához”. A nyugalmazott tábornok a tárca élén az Egyesült Államok küldő határainak biztonságért, a bevándorlásért, az amerikai állampolgárság megadásáért felel majd, s hozzá tartozik például a kábítószerellenes küzdelem is.

A tábornok, aki 2012 és 2016 között az Egyesült Államok Déli Főparancsnokságát irányította, jól ismeri a közép-amerikai és a dél-amerikai térséget, s emellett – mivel felügyelete alá tartozott a guantánamói börtöntelep is – behatóan foglalkozott a terrorellenes küzdelem problémáival is. “Ez a tapasztalat egyedülálló ismereteket hozott számára az Egyesült Államok déli határainál jelentkező kihívásokat illetően” – hangsúlyozza a közlemény.

A közlemény idézi magát John Kellyt is, aki így reagált a felkérésre: “az amerikai nép a mostani választáson arra szavazott, hogy megállítsuk a terrorizmust, visszaszerezzük szuverenitásunkat a határaink fölött, és véget vessünk a politikailag korrektség magatartásának, amely túlságosan hosszú ideig meghatározta nemzetbiztonságunkat”.

A belbiztonsági minisztérium, amelyet George W. Bush hozott létre a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után, rendkívül fontos tárca, eddig Jeh Johnson irányította. John Kelly személyében Donald Trump a harmadik tábornokot jelöli kormányába: a védelmi minisztérium élére James Mattist, szintén a tengerészgyalogság tábornokát jelölte, s nemzetbiztonsági tanácsadójául Michael Flynn altábornagyot választotta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.