Nagyvilág

Juncker: Az európai nemzetek eltűnnek, ha nem fognak össze

Európa gazdasági és demográfiai súlya csökken a világban, a kontinens nemzetei pedig eltűnnek, ha nem fognak össze az Európai Unióban, mondta Jean-Claude Juncker pénteken.

A maastrichti szerződés keltének megemlékezésére összehívott eseményen az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, Európa világgazdasági részesedése tíz éve alatt 25 százalékról 15 százalékra esik, húsz év múlva pedig egyetlen európai állam sem lesz a legfejlettebb országok csoportjának, a G7 a tagja.

Mint fogalmazott, bár az előző század elején Európa tette ki a világ népességének húsz százalékát, ez 5 és 7 százalék közé zuhant az ezredfordulóra és tovább csökken.

Tévednek, akik azt gondolják, eljött az ideje, hogy Európát leromboljuk és darabokra szedjük. Az Európai Unió nélkül nem létezhetünk különálló nemzetekként

– utalt Juncker arra, hogy Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon egyre népszerűbbek a nacionalista és populista mozgalmak.

Hozzátette, a migrációs válság lerombolta az egy tömbben, közös szabályok alapján működő EU képét, mert több ország nem fogadta el a betelepítési kvótát.

Ez új. A háború utáni Európa történelmében először fordult elő, hogy nem azonos szabályrendszer érvényesül a tagállamokban. Ez az Európai Unió alapelveinek ellent mond. Az EU többé nem szabályokon alapuló rendszer

– jelentette ki.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik