Nagyvilág

Példátlan a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély

Alex Younger, a brit külső hírszerzés (MI6) főnöke, aki jelenlegi tisztségében először adott nyilvános helyzetértékelést, a szervezet londoni székhelyén tartott csütörtöki előadásában példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt. A brit hírszerző és biztonsági szolgálatok csak 2013 közepe óta tizenkét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Younger, aki két éve áll az MI6  élén, kijelentette, a terrorveszély jelentős része Szíria és Irak kormányozhatatlan térségeiből ered, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat egészen a szíriai polgárháború befejeződéséig nem tudhatja magát biztonságban az e térségek jelentette terrorkockázattól.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet saját előnyére használja ki a szíriai káoszt, és olyan magasan szervezett külső támadási tervezőkapacitást épített ki, hogy a külföldi merényletek végrehajtásához tagjainak el sem kell hagyniuk Szíria területét

– mondta az MI6 vezetője.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Younger szerint Oroszország szíriai katonai beavatkozásának következménye szívszorító emberi tragédia.

Oroszország célja az, hogy az ostromlott Aleppó városát sivataggá változtassa, és ezt utána békének nevezze

– fogalmazott a brit külső hírszerzés főnöke.

Az MI6 vezetője szerint Oroszország mindenkit terroristának bélyegez, aki szembefordul a brutális szíriai rezsimmel, és ezzel éppen azokat taszítja el, akikre szükség lenne a szélsőséges erők legyőzéséhez.

Younger szerint egyre nagyobb veszélyforrás a globalizáció teremtette digitális kapcsolati hálózat kiaknázásával űzött hibrid hadviselés is, amellyel ellenséges szándékú államok letagadható módon igyekeznek saját céljaikat elérni. Ennek módszerei közé sorolta a kibertámadásokat, a propaganda-hadjáratokat és a demokratikus intézményrendszer elleni felforgató tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik