Nagyvilág

Hivatalos az osztrák elnökválasztás eredménye

A részvétel kiemelkedően nagy volt.

Megszületett a vasárnapi osztrák elnökválasztás hivatalos eredménye: a Zöldek pártja által támogatott, független Alexander Van der Bellen a szavazatok 53,8 százalékát kapta, a Szabadságpárt jelöltjére, Norbert Hoferre pedig 46,2 százalék voksolt.

Vasárnap az osztrák elnökválasztás megismételt második fordulóját tartották, miután a májusban megtartott szavazás eredményét érvénytelenítették. Akkor Van der Bellen alig több, mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert, az alkotmánybíróság viszont a szavazatszámlálás során elkövetett hibákra hivatkozva rendelte el az új választást. Most mintegy 370 ezres szavazatkülönbség volt a két jelölt között.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan elmentek szavazni. A mostani részvétel 74 százalékos volt, a májusi érvénytelenített fordulóban a választók 72 százaléka szavazott. A belügyminiszter azt mondta: nem érkezett bejelentés visszaélésről.

Az osztrák választási bizottság hivatalosan december 15-én teszi közzé a végeredményt, amit ezután december 22-ig lehet jogi úton megtámadni. Van der Bellent várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik