Nagyvilág

A Krím közelében gyakorlatozik Ukrajna, kiakadtak az oroszok

Azzal fenyegetőznek, hogy megsemmisítik a kilövőállásokat, ha rakétákat lőnek ki a megszállt félsziget légterébe.

Oroszország tiltakozása és fenyegetései ellenére Ukrajna csütörtökön elkezdte kétnapos hadgyakorlatát a megszállt Krím-félsziget közelében. Az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője elmondta: az első rakétákat már kilőtték, az oroszok még nem reagáltak. Hozzátette: felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre.

A gyakorlatban egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint katonai szállító repülőgépeket és drónokat vetnek be. A szóvivő szerint az oroszok által önkényesen elfoglalt félszigetet a hadgyakorlat nem fenyegeti, a kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a Krím partjait.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával zajlik a hadgyakorlat. Az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország megsemmisíti az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha rakétákat lőnek ki a Krím légterébe. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik